in Uncategorized

Doro rekas av Avanza

I samarbete med Redeye publicerade Avanza just sitt senaste affärsförslag:

Stark vinsttillväxt förutspås i Doro

Doro handlas i skrivande stund strax ovanför Redeye Bear Case. Bolaget rapporterade nyligen en positiv kvartalsrapport som gav mersmak inför framtiden. Vi har tagit en pratstund med vår analytiker Viktor Westman.

Doro är ett bolag som är över 40 år gammalt som handlas på Small Cap. Bolaget utvecklar och tillverkar telekommunikationsprodukter för seniorer (personer 65 år och äldre) sedan 2007. Produkterna säljs i mer än 30 länder. Doros ledande ställning bygger på ett brett och globalt distributionsnätverk och ett starkt varumärke som målgruppen kan lita på. Detta har resulterat i en marknadsandel på cirka 50 procent i Västeuropa, men Doro är nummer ett på flera andra marknader också. Den största svagheten är ägarskapet med ingen stor, industriell ägare. Doro sysselsätter ca 500 personer.

Doro rapporterade nyligen (27/4) sin delårsrapport för Q1’an. Vad var glädjeämnena och vad lämnade mer att önska? Medför utfallet i rapporten någon förändring bland dina estimat för aktien?
Vi noterade särskilt kassaflödet på cirka 40 MSEK och då är Q1 det säsongsmässigt svagaste kvartalet, något som lovar mycket gott framöver. Även om säsongseffekterna är tydliga ser vi att marknaden i bland i viss mån överreagerar på dessa. Med Q1 ur vägen ser vi nu att aktien kommer drivas av sekventiell, stark vinsttillväxt under årets tre kvarvarande kvartal. Orderingångstillväxten var negativ, vilket tillhör ovanligheterna men volatiliteten här är ganska hög och jämförelsetalen var relativt tuffa.

Aktien handlas i skrivande stund i närheten av ditt Bear Case (50kr), vad behöver ske för att få en uppvärdering närmare Base Case (86kr)?
Marginal och multipelexpansion från fortsatt stark Doro Care-tillväxt är enligt oss det klart viktigaste. Om den fina Care-tillväxten från Q1 fortsätter så är det en bra början.”

Du skriver i din senaste update (4/5) att marknaden har svårt att greppa Doros starka marknadsposition inom deras nischade segment. Kan du utveckla det resonemanget lite kort?
Marknadens perception har alltid varit att Samsung mfl när som helst kan gå in och köra över Doro, något som inte skett ännu. Antagligen ses inte denna nisch som tillräckligt stor. Doro har själv skapat sin nisch och har därför tänkt till mycket mer än utmanarna runt hårdvara, mjukvara och tjänster m.m. Vi har gått in mer på detta i vår analys.

Konkurrenten Fujitsu försökte ta mark på den europeiska marknaden men misslyckades. Vad berodde det på? Fujitsu säljer trots allt mer senior-telefoner i Japan än Doro, och har gjort det i flera år.
En tolkning vi hört från förre Doro-VDn är att det inte räcker med en enda lur för alla utan att seniorerna har många olika unika behov. Ser man till Doros produktportfölj så är den väldigt bred.

Doro verkar idag på 43st marknader, vilka av dessa är de starka marknaderna som på riktigt bidrar till omsättningen. Vilka marknader ser du mest potential de kommande 1-3 åren?
Norden, Tyskland, Frankrike, Belgien och Storbritannien utgjorde tidigare den stora majoriteten men nu vet vi inte riktigt eftersom Doro inte längre redovisar landssiffror. Algeriet och Tunisien har på kort tid blivit viktiga marknader. Italien och Östeuropa borde ha goda tillväxtmöjligheter.

Huvudägaren i Doro är Accendo Capital som äger 12 procent. Vad är Accendo för typ av ägare och hur pass aktiv är dem som ägare till att driva bolaget framåt. Vad bidrar dem med?
Accendo Capital är en aktivistfond vars mål således är att vara aktiv i bolagen. De sitter i styrelsen och kommer t.ex. bistå med hjälp med DD vid förvärv. Accendo var bland annat drivande i att få in den nye styrelseordföranden.“”

Related Posts

What is your opinion? Let us know