in Uncategorized

Everysport: Höjer prognos och förtydligar strategin

UntitledEverysport Media offentliggjorde igår sitt resultat för andra kvartalet 2016 som visade en tillväxt i nettoomsättningen på 144% (till SEK 14,6m) jämfört med samma period ifjol, varav 36% organisk tillväxt i bolagets annonsaffär. 

Under kvartalet förvärvade Everysport fantasyonlinebolaget Guldfemman och sport- och spelinformationsbolaget Daytime Media House (DMH). Guldfemman kommer att införlivas i Everysports siffror från och med 1 juli och DMH från 1 aug 2016. Genom dessa förvärv höjer Everysport omsättningsmålet för 2016 till +65 mkr från +55 mkr. Rörande resultatet för andra kvartalet perioden så belastades bolaget av engångskostnader kopplat till extraordinära kostnader på grund av denna expansion.

VD Gustaf Karling kommenterar: “Genom dessa affärer har vi säkerställt att vi har nått två av våra tre finansiella huvudmål för året. Dels har vi säkerställt vårt omsättningsmål för året om +55 mkr och som vi nu höjer. Dels så har vi skapat förutsättningarna för tillväxt inför 2017 med 20-30% eller över 80 mkr på årsbasis genom de senaste förvärven. Vad gäller vårt resultatmål om EBITDA 7-9% så bedömer vi det fortfarande som möjligt att nå detta trots de extraordinära kostnaderna vi har haft under det andra kvartalet.

Perioden präglades av ett stort sportintresse med fotbolls-EM och hockey-VM vilket har lett till att flera av våra sajter så som Fotbolldirekt och Eliteprospects har slagit all time high trafiksiffror. Genom förvärvet av DMH tar vi nu också steget in som leverantör till bettingvärlden. Via våra sajter Sporttjänsten, Travtjänsten och Snoken är vi nu en ledande leverantör av speltips till både slutkonsumenter och spelombud.
Under perioden utökade Everysport sin digitala portfölj genom att ingå ett säljavtal med Viasatsport.se som bland annat har varit den ledande sajten för OS i Brasilien. Därmed ökar vi vår digitala portfölj med ytterligare en av Sveriges starkaste sportsajter.

Under de senaste sex månaderna har Everysport Media Group vuxit genom flera förvärv inom sport- och spelinformation samt sportgaming. De strategiska orsakerna till dessa förvärv var att de var innehavare av spännande slutkundsprodukter mot vår målgrupp och dels att alla bolagen var ägare av spännande komponenter som med rätt ompaketering går att utveckla till nya, starka affärer inom sport och spel. Styrelsen har därför fattat beslut om att under hösten synliggöra två nya satsningar med egen affärsinriktning och management. Syftet med denna uppbrytning är att ge de nya enheterna rätt förutsättningar att växa på egna meriter inom sina respektive nischer samt att synliggöra verksamheterna för aktiemarknaden.

Everysport kommer under hösten därför göra en satsning på affiliate och leadgenerering inom sportsbooksegmentet med internationella ambitioner. Everysport har idag ledande skribenter inom sport och speltips och redan från start kommer satsningen att ha en årlig affiliateomsättning på över 2,5 mkr, med ett 100-tal egna domäner och sajter samt en databas för maildialog med över 50 000 aktiva sportbookspelare. Ovan nämnda satsning innebär att Everysport nu etablerar sig på en marknad som idag består av aktörer så som Catena Media, Netgaming etc.

Everysport förvärvade i juni fantasy onlinespelen Guldfemman och Säsongstipset. Sedan tidigare hade Everysport egna produkter inom Fantasy online gaming som t ex Coachen. Everysport kommer därför att paketera och skapa en enhet baserat på dessa produkters tekniska plattformar och göra en spelutvecklingssatsning med mål att ta fram fler fantasyinriktade sportprodukter. Baserat på den stora räckvidd som Everysport har finns det goda förutsättningar att lansera denna typ av produkter brett, snabbt och kostnadseffektivt. Enheten kommer redan från början ha färdiga spelprodukter, kunder och en omsättning över 2 mkr på årlig basis.

Everysport kommer att presentera respektive satsning närmare genom egna pressmeddelanden i samband med att satsningarna lanseras formellt under hösten.”

Eversport Media handlas på Aktietorget och har idag ett börsvärde kring SEK 113m. Vi uppskattar nettoskulden vid slutet av andra kvartalet till SEK 4m vilket innebär ett enterprise value (EV) på SEK 117m. Tittar vi på ledningens guidance på en omsättningen på över SEK 65m för 2016 samt en ytterligare tillväxt på 20-30% för 2017 så värderas Everysport idag till EV/Sales på 1,8 gånger (2016 intäkter) respektive 1,4 gånger (2017 intäkter).  Det är inte dyrt för en snabbväxare som dessutom guidar för en EBITDA-marginal på 7-9% redan i år trots engångskostnader relaterad till förvärven. Värd att notera i detta sammanhang är att DMH, som konsolideras från och med 1:a augusti, har en lönsamhet på över 20% enligt tidigare uttalanden från Vd.

Vi ser betydligt uppsida i aktien och har därför köpt en post.

Nordic Investor

 

Related Posts

What is your opinion? Let us know